Når må du oppgradere varmtvannsberederen?

CTC Connected er en smart varmtvannsbereder med skyløsning som enkelt kan styres fra smarttelefonen, eller via et brukervennlig display på berederen.

Foto: CTC/Rørkjøp

En velfungerende varmtvannsbereder er en investering i hverdagen. Men når er det egentlig på tide å oppgradere til en nyere modell – og hvorfor?

Det er mange som kontakter sin nærmeste Rørkjøp-rørlegger og lurer på hvor lang levetid varmtvannsberederen faktisk har. Kanskje har du nettopp kjøpt enebolig fra 80-tallet og håper at tanken i kjelleren holder ut i fem år til?

Vi ønsket å komme til bunns i dette, så vi tok en prat med Arne Vold-Johansen, teknisk direktør hos Høiax

Hvor lenge lever en varmtvannsbereder?

– Så lenge du har godt overflatevann kan gjennomsnittlig levealder ligge på rundt 20-30 år, forklarer Vold-Johansen. – Har du grunnvann, som er vanlig på hytter, så kan levetiden ofte være vesentlig kortere.

Dette skyldes at grunnvann har en høy konsentrasjon av kalk, noe som kan gå hardt utover selv den beste varmtvannsbereder. Det samme gjelder for vann med høyt saltinnhold. I de aller verste tilfellene, har Vold-Johansen sett varmtvannsberedere som må skiftes ut etter kun ett år eller to. Heldigvis er dette unntaket snarere enn regelen.

– Det er varierende hvor lenge en varmtvannsbereder fungerer optimalt, men mitt beste råd er å bytte den ut før noe går ordentlig galt, formaner Vold-Johansen.

– Når berederen har «gått ut på dato», så kjennetegnes det ofte av vannlekkasjer. Det er selvsagt mange ulike årsaker til lekkasjene, men vi ser ofte at tanken rett og slett er rusten. Da er du på overtid, for å si det sånn.

Selv om det er tillatt å montere varmtvannsbereder i rom uten sluk, anbefaler ekspertene at du plasserer den på et våtrom, slik som for eksempel her på baderommet.

Foto: Høiax/Rørkjøp

Ikke glem lekkasjesikring

I dag er det tillatt å montere varmtvannsberederen i rom uten sluk. Dette resulterer i at mange plasserer den på steder hvor den ikke er synlig, slik som under kjøkkenbenken eller i et garderobeskap. Her blir de stående bortgjemt, ofte helt uten tilsyn, i år etter år.

– Du må være oppmerksom på at varmtvannsberederen kan gjøre størst skade i rom uten sluk. Får du en lekkasje her, er det mye som kan bli ødelagt, advarer Vold-Johansen.

Hans beste anbefaling er å forsikre deg om at du har lekkasjesikring. Denne lille ventilen kan i verste fall være alt som står mellom parketten på gjesterommet og store vannskader.

 – Det er et krav i montasjeanvisningen om automatisk lekkasjesikring på alle varmtvannsberedere som står i rom uten sluk. Dessverre kan montasjeanvisningen ofte bli borte når alt pakkes opp og installeres; dobbeltsjekk derfor at alt er på plass, det kan spare deg for mye frustrasjon senere!  

Mindre varmetap

Varmtvannsberedere har riktignok et langt livsløp, men hvis du er opptatt av strømpriser kan det være en god idé å oppgradere til en nyere versjon. Nye modeller holder rett og slett bedre på varmen enn det de eldre modellene gjør.

– Nyere varmtvannsberedere er bedre isolert. Tidligere ble det brukt Glava, men nå bruker vi kun skum ettersom det gir bedre varmefordeler, påpeker Vold-Johansen.

– Dette betyr at en ny modell har et varmetap som er under halvparten av en 20 år gammel bereder.

En gammel 200-liters bereder vil ha et varmetap på rundt 140 watt, mens en moderne kun vil miste rundt 60-70 watt. I løpet av 20 år kan dette utgjøre hele 12 000 kroner! Å bytte ut varmtvannsberederen i det nyinnkjøpte 80-tallshuset kan derfor være en lur investering, skal vi tro Vold-Johansen.

Carbon Light fra Høiax kommer i lekker og fløyelsmyk sort. Da trenger du ikke lenger «gjemme bort» varmtvannsberederen!

Foto: Høiax/Rørkjøp

Carbon Light 200 – lavt varmetap og elegant design

– Er du på jakt etter en ny varmtvannsbereder, så bør Carbon Light fra Høiax vurderes, anbefaler Vold-Johansen. – Denne har et svært lavt varmetap, i tillegg til at den kommer med 12 års garanti på innertanken. De som er opptatt av design vil like den fløyelsmyke sorte fargen, her har du en bereder som ikke behøver å gjemmes bort i hverdagen!